Artikkel om havfiske fra Folda

Artikkel fra: Alt Om Fiske

Da kompis Vilhelm Skilhagen kom med et forslag om å samle en gjeng til en ukes fiske utenfor Salsnes – en liten plass som ligger en halvtimes kjøretur nord for Namsos – var vi ikke sene om å takke ja. Til slutt fikk vi samlet en bra gjeng med fiskere. Turfølget besto av Espen Abrahamsen, Endre Hopland, Torbjørn Hopland, Vilhelm Skilhagen, Roger Nilsen, Ojan Andersen, Åsmund Isaksen og undertegnede. Værmeldingene så lovende ut, men de endret seg dessverre til det verre jo nærmere avreise vi kom. Derfor var vi nødt til å planlegge innaskjærs fiske allerede før ankomst, i håp om at det skulle blåse mindre enn meldt. Allerede på vei nordover, rett etter at vi kom inn til Steinkjer, bestemte det ene lageret på båthengeren seg for å havarere. Vi ble nødt til å improvisere for å få båten fram til Namsos. Det gikk på sett og vis, og vi ankom hytta midt på natta. Etter å ha spist og rigget utstyret, stupte vi til sengs for å dra ut tidlig dagen etter. De andre gutta hadde allerede vært ute den første dagen etter flyndrer, og de hadde fått noen rødspetter.

HÅKJERRING

Neste dag var jeg, Endre og Ojan på vei utover mot det åpne havet for å se om vi kunne finne storsei på noen av de mange grunntoppene der ute. Resten av gjengen skulle bruke tiden på å fiske etter håkjerring og skater på over 500 meters dyp. Vi kunne se en del sei på ekkoloddet, men den ville overhodet ikke bite. Noen to–trekilosfisker fant veien til stampen sammen med noen brukbare torsker opptil 10 kilo. Etter å ha kjørt rundt og prøvd fire–fem forskjellige topper i flere timer, fikk vi en melding om at Åsmund kjører håkjerring, så vi bestemte oss for å kjøre bort til dem. Vel fremme var fisken allerede oppe ved båten. En euforisk og sliten Åsmund hadde akkurat landet sin første håkjerring, en fisk på 2,5 meter og 153 kilo.

 

 

SKATEFISKET TAR AV

Den siste fiskedagen dro vi innover i fjordene for å teste mer langefiske uten særlig resultat. Etter å ha fått mikrobrosmer og torsk i noen timer, fikk vi en melding fra Roger og Espen om at de hadde fått flere skater. Vi kjørte derfor innover mot dem igjen, for å avslutte turen med enda mer skatefiske. På fem timer kjørte og landet «skategutta» sju spisskater. Seks av fiskene veide over 12 kilo, med en 14-kilos på topp. En helt vanvittig avslutning på turen. Vi fikk derimot ingenting og måtte etter hvert ta opp dreggen og kjøre tilbake til hytta. En rask oppsummering etter turen til Salsnes viser at vi fikk én håkjerring og 15 spisskater i tillegg til noen fine brosmer og langer. På grunt vann fikk vi også en steinbit, et knippe med bra rødspetter og et par kveiter. Området rundt Salsnes er uten tvil veldig artsrikt med store muligheter for variert fiske. Det er også veldig variert terreng på havbunnen som åpner for å fiske etter mange spennende små og store arter som lever på forskjellige dyp. Hit skal vi garantert tilbake!

 

 

Artikkel er hentet fra Alt Om Fiske ( nr10/17)

tekst og bilder av Andreas Næristorp